logo emboscall fons color
emboscall

e-mail:

emboscall@hotmail.com

tel.: 669 64 59 58

 

 

 

 

 

 

Inici
Llibres en pdf
Textos sobre l'editorial
e-llibres
bloc
facebook
autors
emboscall al YouTube
Reactivació d'emboscall

 


 

En un girar d'ulls, de Jordi Sala

EN UN GIRAR D’ULLS

Aquest recull és el resultat d’aplegar poemes escadussers escrits tot fent camí, al llarg de trenta anys. Per tant, no hi ha una unitat temàtica i formal predeterminada que els estructuri. Són versos nascuts d’una necessitat d’explorar i donar forma a la ‘inspiració’ desvetllada per fets diversos del viure, especialment aquells que sense saber com impacten de manera misteriosa.

De vegades, allò que anomenem ‘inspiració’ no és altra cosa que una emoció incipient que ens sorprèn, una sensació difusa que demana precisió i aclariment. El poema, en aquest sentit, respon a un dictat interior de desenvolupar i transformar un material en prou feines insinuat i carregat d’un potencial de significació que ultrapassa el de l’experiència quotidiana, un material que emergeix del contacte amb el món i amb la ment que habita dins del nostre cos. Però aquest material en brut queda només com a desfici amorf, com a malestar vague i potser malaguanyat si no es plasma en alguna classe de metàfora creativa. Quan això s’aconsegueix el resultat no parla tant de l’autor com d’una transformació estètica que té vida pròpia i reclama ser compartida i continuada en el receptor.

Sota aquesta mena d’inspiració he escrit aquests poemes tot fent camí, sense anar-los a buscar, així, tot vivint. Si l’intent és reeixit o no pertoca al lector de jutjar-ho. Tot i que parlen de coses ben diverses i amb formats ben diferents, tot i que ha passat molt temps entre el primer i el darrer, m’ha semblat trobar una mena de corrent submergit que en certa manera els unifica: la intensitat fugaç de l’experiència viscuda i la necessitat de transcendència amb què aquella ens confronta. Fugacitat intensa, moments màgics, misteri, records encesos, impactes de bellesa inquietant, la malaltia i l’esperança, la mort i el naixement, la confusió i la descoberta: precaris com som i arrapats a l’existència, plens de desitjos i necessitats, la vida se’ns omple de sentit, i també de sentit poètic. De vegades.

Unes paraules sobre el títol: «la vida és un girar d’ulls», diu la gent gran quan mira enrere i considera el que ha viscut. Tanmateix l’és i no l’és. Mentre anem vivint gaudim i patim pel que tenim. A voltes el temps ens sembla inexhaurible o l’ignorem i fem i desfem amb una mena d’il·lusió d’intemporalitat. Girar enrere la mirada reflexiva ens resumeix tot el viscut en un instant. I aquesta brevetat, segons com, fa posar pell de gallina. Si he escollit aquest títol és perquè al capdavall el fil del temps relliga les diverses manifestacions de l’experiència i perquè, de fet, la percepció de moments emocionats és fugissera gairebé per definició: no gaire més que un girar d’ulls.

A la segona part del llibre trobareu la versió catalana d’uns poemes que em van fer impacte en el seu moment. Traduir-los era per a mi una combinació de necessitat i atreviment, potser excessiu, i en el fons com una mena de vici que no pots evitar. Espero que us interessin. En tot cas, i que jo sàpiga almenys, tenim algunes bones versions catalanes d’aquests autors de llengua anglesa: Joan Triadú publicà Quaranta sonets de W. Shakespeare l’any 1958, els quals es poden trobar als Llibres de l’Ossa Menor de Proa. Per la seva banda Marià Manent té un volum de Poemes d’Emily Dickinson a la col·lecció Els llibres de l’Escorpí d’Edicions 62 (1979). I més recentment, l’any 1991, va sortir un llibre de Poemes d’Amor de R. Graves traduïts per J.M. Jaumà a la mateixa col·lecció d’Ed. 62.

Finalment vull fer constar que unes versions anteriors de «Paisatge nocturn 1, 2, 3» i «Embaràs» foren publicats a la revista Reduccions la primavera de 1988. Així mateix els poemes «Recerca» i «Dol» aparegueren en una antologia de poetes centellenc publicada la diada de Sant Jordi de 1998.

I això és tot, per ara.


© Jordi Sala

Juliol 2000
Centelles, Osona

En un girar d'ulls

Col. Prima Materia, 16

Primera edició (impresa): Vic, agost de 2000.
Segona edició (digital): Barcelona, març de 2015.

Edició digital oberta:

Arxiu pdf (només lectura, aISSUU, accessible a tothom, amb una barra lateral de publicitat): cliqueu aquí.

Arxiu pdf (només lectura, a Google, accessible només a usuaris amb un compte de Google, sense publicitat): cliqueu aquí.

Arxiu epub: cliqueu aquí (cal descarregar-se'l i visualitzar-lo amb un programa adequat, per més informació cliqueu aquí).

 

Distribueix:

Nordest